visitgreece.gr
Hírlevél feliratkozás
INFORMÁCIÓ
(+36) 1 269 5855 info@apollon.hu
VisitGreece
Triad Homes

Aktuális beutazási feltételek Görögországba.

2021. May 30., Sunday 0:00

Kedves Utasunk!

Kérjük utazásuk előtt MINDIG tájékozódjanak az aktuális beutazási feltételekről a hivatalos oldalakon!!

Hivatalos beutazási feltételek (folyamatosan frissítve):

Magyarul:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

Angolul:
https://travel.gov.gr/

A lényeget kiemelve a jelen pillanatban érvényes szabályok:
3 módon lehet belépni Görögországba

+ Mindenkinek kell a PLF regisztráció!!! (https://travel.gov.gr/)

Részletek:

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal (oltási és védettségi igazolvánnyal kapcsolatos részletek alább).

A Magyarország konzuli szolgálata és a Görög nagykövetség hivatalos tájékoztatása szerint a magyar védettségi igazolványt (jelen pillanatban) nem elengedő felmutatni a görögországi belépéskor, mivel nem tünteti fel a beutazás feltételeként megszabott összes adatot (a vakcina nevét és a mindkét dózis beadásának idejét), valamint az oltáskor kapott papír alapú oltási igazolványunk csak magyarul tartalmazza ezeket.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos asszony tájékoztatása alapján a kétnyelvű (angol/magyar) nyelvű formanyomtatvány (https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1158-ketnyelvu-igazolas-sars-cov-2-elleni-vedooltasrol) a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Amíg ezen oldalon elérhetővé nem válik, addig is honlapunkról az alábbi linken letölthető:

Kétnyelvű oltási igazolás minta:
http://www.apollontravel.hu/letoltheto_dokumentumok

Részletek a konzuli szolgálat honlapjáról:

„A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal. Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel. 5 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet. A bemutatott negatív PCR teszt vagy az ismertetett kritériumok szerinti oltási, vagy védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. Azokat a légi úton érkező utasokat, akiknek a gyorstesztje pozitív, karanténszállodában helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR tesztet végeznek el. Amennyiben ez a teszt is pozitív, az utasoknak és közvetlen kontaktjainak a görög állam költségén 14 napra a karanténszállodában kell maradniuk.

Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív eredmény esetén az illetőt és közvetlen kontaktjait 14 napra karanténszállodában helyezik el a görög állam költségén.

Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR, vagy 24 órán belüli gyors teszt), bemutatásával lehet belépni. A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik már az országon belül tartózkodnak, és onnan szeretnének egy szigetre utazni. Aki külföldről érkezik egy szigetre, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszttel léphet be az országba. Eddigi információink szerint, amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok!

Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

A görög hatóságok a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek (magyar nyelven nem jó!) valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel.”